21 Şubat 2013 Perşembe

ERP Yazılımı Kullanarak İnşaat Şirketinize Hızla Kazandırmanız Gereken 10 Temel Kabiliyet

İnşaat faaliyetlerine önümüzdeki 10 yılda dünya genelinde 100 trilyon USD harcanacak.

Türkiye sadece birkaç yıl içerisinde Polonya'yı geride bırakarak Rusya'nın ardından Doğu Avrupa'nın en büyük inşaat pazarı olacak.

Bu dönemde bazı inşaat şirketleri hızla büyüyecek, bazılarıysa büyüme fırsatlarından yararlanamadıkları gibi yeni dönemin rekabet koşullarına da dayanamayacak.

Peki önünüzdeki büyüme fırsatlarından nasıl yararlanabilirsiniz?

İnşaat şirketinizi hedeflerine nasıl güvenli bir şekilde ulaştırabilirsiniz?

İnşaat sektöründe yakın geleceğe damgasını vuracak şirketler 10 temel kabiliyete sahip. Siz de inşaat şirketinize bu 10 temel kabiliyeti hızla kazandırarak büyüme hedeflerinize ulaşabilirsiniz.

1. Bütçe ve Zaman Yönetimi Kabiliyeti.
Farklı coğrafyalara yayılmış büyüklü küçüklü çok sayıda projeyi planladığınız zamanda planladığınız bütçeyle tamamlamanız hem nakit akışınızı ve karlılığınızı sağlıklı bir hale getirecek, hem de kuvvetli bir marka haline gelerek daha fazla iş üstlenmenizi sağlayacaktır.

2. Maliyet Yönetimi ve Kaynakları Verimli Kullanma Kabiliyeti.
Daralan marjların olduğu bir rekabet ortamında ayakta kalabilmek için maliyetleri çok iyi yönetmek gereklidir. Maliyetlerinizi aktivite ve mahal bazında detaylı olarak yönetmeniz ve planladığınız maliyetlerle gerçekleşen maliyetlerinizi her an kıyaslayabilmeniz sizi mali olarak kuvvetli kılacaktır. Kaynak ihtiyaçlarınızı öngörebilmeniz, kaynak planlama yaparak kaynaklarınızı verimli kullanabilmeniz size önemli maliyet tasarrufları sağlayacaktır.

3. Organize ve Hızlı Hareket Etme Kabiliyeti.
Günümüz rekabet koşullarında büyük balık küçük balığı değil, hızlı balık yavaş balığı yiyor. Organize ve hızlı hareket etme kabiliyeti hızla yeni işler almanızı, çok sayıda projeyi aynı anda yürütmenizi, süreçlerinizde aksaklıklar ve gecikmeler yaşamamanızı sağlayacaktır.

4. Sade, Standart Süreçler ve Çeviklik Kabiliyeti.
Karmaşa başarının düşmanıdır. Başarılı şirketler çevikliklerini sade ve standart iş süreçleri kullanmaya borçludur. Süreçlerinizi sadeleştirip standartlaştırmanız hızla büyüyebilmenizi, yeni aldığınız kişilerin işlerine hızla adapte olarak üretkenlik kazanmasını ve dünyanın her yerinde aynı kaliteyi yakalayabilmenizi sağlayacaktır. 

5. Şantiyelerde Verimlilik ve Üretkenlik Kabiliyeti.
Çok sayıda şantiyeyi aynı anda aynı üretkenlik seviyesinde tutmak zordur. Özellikle de merkezden uzak coğrafyalardaki şantiyeleri kontrol altında tutmak, bu şantiyelerde verimlilik ve üretkenlik yakalamak ekstra özen gerektirir. Dünyanın neresinde olursa olsun şantiyelerinizde verimlilik ve üretkenlik yakalamanız hem projelerinizi zamanında teslim etmenizi, hem de gereksiz satınalımların ve gereksiz ödemelerin önüne geçmenizi sağlayacaktır.

6. Geçmiş Projelerdeki Deneyimlerden Yararlanma Kabiliyeti.
Yıllar boyu elde ettiğiniz deneyimlerin şirketinizden ayrılan personellerle uçup gitmesine göz yummamalısınız. Gerçekleştirdiğiniz projelerinizden elde ettiğiniz deneyimleri kurumsallaştırmanız yeni projelerinizde bu deneyimlerden yararlanmanızı ve kişilere bağımlılığınızın azalmasını sağlayacaktır.

7. Konsolide Yönetme Kabiliyeti.
Süreçlerinizle ve projelerinizle ilgili konsolide raporlar almanız işlerinize geniş bir perspektifle bakabilmenizi ve şirketinizi büyük bir vizyonla yönetmenizi sağlayacaktır. Örneğin, konsolide raporlar elde ederek belirli bir coğrafyadaki konsolide kaynak ihtiyaçlarınızı öngörebilir, satınalma planlarınızı daha etkili yapabilir, makinalarınızı daha verimli kullanabilirsiniz.

8. Erken Uyarı Mekanizmaları ile Riskleri Yönetme Kabiliyeti.
Projelerinizin planladığınız zamanda ve planladığınız bütçeyle bitmesini engelleyecek konuları tespit ederek düzenli takip edebilmelisiniz. Erken uyarı mekanizmalarına sahip olmanız çalışanlarınızın hem önemli işlemleri atlamamalarını hem de oluşabilecek problemlere yöneticilerinizin zamanında müdahale edebilmesini sağlayacaktır.

9. Güncel Bilgileri İlgili Yöneticilere Sunma Kabiliyeti.
Yöneticileriniz kararlar alırken güncel bilgilere ihtiyaç duyar, ancak genellikle ellerindeki bilgiler güncel değil, güvenilir değil, ya da tam değildir. Yöneticilerinize her an güncel bilgiler sunmanız daha kaliteli ve hızlı kararlar almalarını sağlayacaktır.

10. İlişkileri Etkili Yönetme İhtiyacı.

Bir inşaat şirketi aynı anda çok sayıda taşeron, tedarikçi, işveren, müşteri, çalışan, kurum ve kuruluşla ilişkiler yürütmek durumundadır. Çevrenizdeki tüm kişi ve kurumlarla olan ilişkilerinizi etkili bir şekilde yönetmeniz hem şirketinizin bu kişi ve kuruluşlarla olan bağını kuvvetlendirecek, hem de ilişkilerin şirketinizin avantajına yönelik şekillenmesini sağlayacaktır. 

Siz de iyi bir inşaat ERP yazılımı kullanabilir, şirketinize hızla üstün kabiliyetler kazandırabilirsiniz.       

18 Şubat 2013 Pazartesi

İnşaatta Büyüme Sezonu Açıldı. Şirketiniz Hazır mı?

İnşaat faaliyetlerine 2012-2020 yılları arasında dünya genelinde 100 trilyon dolar harcanacak.

Bu dönemde en hızlı büyüme Türk inşaat şirketlerinin faaliyet gösterdiği coğrafyalarda yaşanacak.

Sektörünüzde böyle hızlı büyüme fırsatları varken, fırsatlarınızı maksimum karlılıkla değerlendirmeniz için iyi bir yönetim altyapısı oluşturmak size yardımcı olmaz mıydı?

Türkiye'nin önde gelen inşaat şirketleri daha etkili yönetim kabiliyeti için e-MOR İnşaat ERP yazılımını kullanıyor ve büyük verimlilik kazanıyor.

Kaynaklarınızı verimli yönetebiliyor musunuz?
Kaynak ihtiyaçlarınızı öngörebilmeli, kurumsal kaynak planlama yapabilmeli ve kaynak kullanımlarınızı detaylı takip edebilmelisiniz.

Malzemelerinizi, insan kaynağınızı, makinalarınızı, ekipmanlarınızı, finansal varlıklarınızı, duran varlıklarınızı, şirketinizin sahip olduğu tüm kaynakları maksimum verimlilikle yönetebilmeniz karlılığınızı belirleyecektir.

Şantiyelerinizle anlık bilgi akışı sağlayabiliyor musunuz?
Dünyanın neresinde olursa olsun şantiyelerinizle anlık bilgi akışı sağlayabilmelisiniz.

Şantiyelerinizle olan bilgi akışınızın kuvveti ve şantiyelerinizdeki işlerinizi yakından takip edebilmeniz projelerinizin başarısını belirleyecektir.

Planlama yönetimi ve gerçekleşme takibi yapabiliyor musunuz?
Güçlü bir planlama yapabilmeli, şantiyelerinizdeki iş ilerlemelerini ve maliyet gerçekleşmelerini anlık olarak yakından takip edebilmelisiniz.

Gerektiğinde projelerinize müdahaleler yaparak projelerinizi planladığınız bütçeyle planladığınız zamanda tamamlayabilmelisiniz.

Güçlü bir planlama yönetimi ve gerçekleşme takibi yapmanız size büyük maliyet tasarrufu sağlayacaktır.

Satın alma sürecinizde mükemmelliğe eriştiniz mi?
Talep yönetimi, teklif toplama yönetimi, teklif değerlendirme yönetimi, sipariş yönetimi, sözleşme yönetimi gibi satın alma zincirinin tüm aşamalarını maksimum düzeyde yönetebilmelisiniz.

Elektronik onay mekanizmaları kullanabilmelisiniz.

Satınalma sürecinizi planlama, proje yönetimi, depo yönetimi, lojistik yönetimi, muhasebe yönetimi, finans yönetimi gibi süreçlerinizle tam entegre yönetebilmelisiniz.

Etkili satınalma yönetimi yapmanız satınalma maliyetlerinizi düşürmenizi sağlayacaktır.

Taşeronlarınızı daha etkili yönetebilir misiniz?
Taşeronlarınızı etkili yönetebilmeli, ilerlemelerini yakından kontrol edebilmeli ve hakediş sürecinizi çok iyi yönetebilmelisiniz.

Taşeronlarınızı etkili yönetebilmeniz taşeronlarınızın işlerini zamanında bitirmelerini sağlayacaktır. Ayrıca,  taşeronlarınıza gereksiz ödemeler yapmanızı engelleyecektir.

16 Şubat 2013 Cumartesi

Dikkat! Şantiye-Merkez Entegrasyonunuzun Olmaması Projelerinizin Maliyetlerini Artırabilir

Şantiyelerinizle merkeziniz arasında kopukluk mu var?

Peki, bu kopukluğun faturası size nelere mal oluyor?

Sizin için şantiyelerle merkez ofis arasındaki önemli entegrasyon kopukluklarını inceledik.

Bu kopuklukları güçlü bir inşaat ERP yazılımı ile gidererek projelerinizin maliyetlerini düşürebilirsiniz.

Malzeme ve taşeron taleplerinizin yönetimi
Şantiyelerinizden gelen malzeme taleplerini, taşeron taleplerini ve makina taleplerini bir sistem üzerinden yönetmediğinizde şantiye-merkez kopukluğu yaşarsınız.

Bu kopukluk yüzünden projeleriniz yavaşlar, genel gider maliyetleriniz yükselir, gereksiz malzemeleri sipariş edersiniz ve maddi kayıplar yaşarsınız.

Malzeme taleplerinizi, taşeron taleplerinizi ve makina taleplerinizi güçlü bir ERP sistemi üzerinden yöneterek proje maliyetlerinizi düşürebilirsiniz.

Personel puantajı ve makina puantajlarının yönetimi
Şantiyelerden gelen personel puantaj ve makina puantaj bilgilerini günlük veya haftalık olarak bir sistem üzerinden takip etmediğinizde şantiye-merkez kopukluğu yaşarsınız.


Bu kopukluk yüzünden şantiyelerinizde yapılan hataları çok geç fark edersiniz. Operasyonel karmaşanız da artar ve personel ve makina maliyetlerinizi doğru hesaplayamazsınız.

Personel puantajlarınızı ve makina puantajlarınızı güçlü bir ERP sistemi üzerinden yöneterek proje maliyetlerinizi düşürebilirsiniz.

Günlük ilerlemelerin takibi
Şantiyelerinizde gerçekleşen iş ilerlemelerini düzenli bir şekilde bir sistem üzerinden takip etmediğinizde şantiye-merkez kopukluğu yaşarsınız.


Bu kopukluk yüzünden şantiyelerinizde yaşanan gecikmeleri çok geç fark edersiniz ve zamanında müdahale etme şansınız kalmaz. Projelerinizin gerçekten hangi aşamada olduğunu tam olarak bilmezsiniz, projelerinizi zamanında geç tamamlarsınız ve gereksiz satınalmalar gerçekleştirirsiniz.

İş ilerlemelerinizi güçlü bir ERP sistemi üzerinden günlük takip ederek proje maliyetlerinizi düşürebilirsiniz.

Depo giriş çıkışları ve malzeme kullanım takibi
Şantiyelerinizdeki depolarınızda gerçekleşen depo girişlerini, depo çıkışlarını, depo rezervasyonlarını, depo iadelerini ve malzeme kullanımlarını bir sistem üzerinden takip etmediğinizde şantiye-merkez kopukluğu yaşarsınız.


Bu kopukluk yüzünden depolarını optimize edemez ve yüksek depo maliyetleri ile karşı karşıya kalırsınız. Depolarınızda şu anda hangi malzemelerden ne kadar var, hangi mahale hangi malzemeden ne kadar kullanıldı, depoda hangi gün hangi malzemelerden hangi hareketler oldu gibi kritik konuları yönetemezsiniz.

Depo girişlerinizi, çıkışlarınızı, rezervasyonlarınızı, iadelerinizi ve malzeme kullanımlarınızı güçlü bir ERP sistemi üzerinden anlık takip ederek proje maliyetlerinizi düşürebilirsiniz.

Hakedişlerin yönetimi
Şantiyelerinizde taşeronlarınızın çalışmaları sonucunda gerçekleşen hakedişleri bir sistem üzerinden takip etmediğinizde şantiye-merkez kopukluğu yaşarsınız.

Bu kopukluk yüzünden taşeronlarınızın gerçekten ne hakediş elde etmeleri gerektiğini doğru hesaplayamazsınız ve büyük maddi kayıplar yaşarsınız. Taşeronlarınıza yansıtılacak giderler, kesintiler, tutanaklar, ihzaratlar gibi kritik konuları yönetemezsiniz.

Hakedişlerinizi güçlü bir ERP sistemi üzerinden anlık takip ederek proje maliyetlerinizi düşürebilirsiniz.

7 Adımda İnşaat Şirketiniz için Doğru ERP Yazılımını Seçin

İşlerinizi büyütüyorsunuz.

İnşaat şirketinizi daha da büyütmek, daha etkili yönetmek ve karlılığınızı artırmak istiyorsunuz. Böyle bir durumda atılacak doğal adımın iyi bir ERP yazılımını uygulamaya almak olduğuna inanıyorsunuz.

Peki, şirketiniz için en doğru ERP yazılımını nasıl seçebilirsiniz?

İnşaat sektöründe ERP uygulamaları alanındaki 10+ yıllık tecrübemize ve yapılmış yüzlerce bilimsel araştırmaya dayanarak en etkili yolları tespit ettik.

Aşağıdaki 7 adımı izleyerek inşaat şirketiniz için en doğru ERP yazılımını seçme olasılığınızı artırabilirsiniz.

1. Seçim Komitesi Oluşturun.  ERP seçim komitesinin görevi, şirketiniz için en doğru ERP yazılımını ve yazılım sağlayıcısını tespit etmektir.

En önemli konu, seçim komitesinin kimlerden oluşacağını belirlemektir. ERP sistemi şirketinizin tümünü etkileyeceğinden seçim komitesini şirketinizin farklı departmanlarının yöneticilerinden oluşturmalısınız(proje yönetimi, planlama, finans, muhasebe, satınalma, vb.). Böylece hem farklı bakış açılarını biraraya getirebilir, hem de herhangi bir departmanın seçim sürecinde yer almadığını bahane ederek ERP kullanmayı reddetmesinin önüne geçebilirsiniz.

Unutmayın, üst yönetimin desteğini alarak seçim komitesindeki kişilerin ERP seçimine yeterli zamanı ayırmalarını sağlayabilirsiniz.

2. İhtiyaçlarınızı Belirleyin. Şirketinizin geleceği ile ilgili kararları en iyi siz verebilirsiniz.

İhtiyaçlarınızı ve gerçekleştirmek istediğiniz kritik konuları önceden belirlemeli ve neye ihtiyaç duyduğunuza odaklanarak ERP yazılımlarını incelemelisiniz.

İhtiyaçlarınızı stratejik ihtiyaçlar ve fonksiyonel ihtiyaçlar olarak iki kategoriye ayırabilirsiniz.

Stratejik ihtiyaçlar şirketinize rekabet avantajı getirecek, uzun vadeli şirket stratejinizi gerçekleştirmenizi sağlayacak ihtiyaçlarınızdır. Örneğin, farklı coğrafyalarda projeler gerçekleştirebilir, hangi ülkede proje yaparsanız yapın kesintisiz ve anlık bilgi akışı ihtiyacı duyabilirsiniz. İş ihtiyaçlarınız sürekli değişebilir, yeni rapor ihtiyaçlarınız ve süreçlerinizde değişiklikler yapmanız gerekebilir. Seçeceğiniz ERP yazılımının bu tür stratejik ihtiyaçlarınıza cevap verebilmesi gereklidir.

Fonksiyonel ihtiyaçlarınız ise operasyonlarınız, süreçleriniz, kullandığınız yöntemler ve raporlar ile ilgilidir. Örneğin, aktivite ve mahal bazlı maliyet yönetimi gerçekleştirmeniz, MS Project gibi iş programı yazılımları ile ERP yazılımınızı entegre çalıştırmanız, farklı projelerinizde farklı elektronik onay rotaları kullanmanız gerekebilir. Seçeceğiniz ERP yazılımının fonksiyonel ihtiyaçlarınıza da kuvvetli bir şekilde cevap verebilmesi gereklidir.

3. Değerlendirme Kriterlerinizi Belirleyin. Doğru ERP sistemini tespit edebilmeniz için doğru değerlendirme kriterleri kullanmalısınız. Değerlendirme kriterlerinizi, bir önceki adımda belirlediğiniz ihtiyaçlarınızdan yola çıkarak oluşturmanız en sağlıklı yöntem olacaktır.

Temelde, iki farklı değerlendirme kriteri kullanabilirsiniz:

ERP Yazılım Değerlendirme Kriterleri. İnşaat şirketinizin ERP yazılım değerlendirme kriterlerini şirketinizin iş süreçlerine en uygun (best-fit) ve değişen iş ihtiyaçlarınıza en hızlı cevap verecek (adaptive and agile) ERP yazılımını belirlemek üzere oluşturabilirsiniz. Örneğin, iş süreçlerinizde ihtiyaç duyduğunuz fonksiyonaliteler, raporlar, kullanım durumları, veritabanı mimarisinin sağlamlığı, uyarlanabilirlik (customization) ve kullanım kolaylığı gibi değerlendirme kriterleri kullanabilirsiniz.

ERP Yazılım Sağlayıcısı Değerlendirme Kriterleri. ERP yatırımınızın uzun vadeli bir yatırım olduğundan (10-20 yıl) ERP sağlayıcınızla ilişkiniz de uzun vadeli olacaktır. ERP sağlayıcınızın inşaat sektöründeki deneyimi ve tecrübesi, müşteri hizmet ve destek anlayışı, danışman kadrosu, yazılım geliştirme kadrosu, eğitim politikası, yeni versiyon stratejisi gibi değerlendirme kriterleri kullanabilirsiniz.

4. Bilgi Toplayın. Piyasada çok sayıda ERP sistemi olmakla beraber, inşaat şirketlerinin özgün iş ihtiyaçlarını karşılayabilecek ERP sistemleri ve ERP sağlayıcıları çok sınırlı sayıdadır.

İhtiyaçlarınıza cevap veremeyecek yazılımları ve şirketleri hızla elemek, ERP yazılımlarının ve sağlayıcılarının bilgilerini toplamak, başka inşaat şirketlerindeki benzer deneyimlerle ilgili bilgi toplamak bu aşamada gerçekleştirilir.

Bilgiler toplanırken, toplanılan bilgilerin doğruluğunun, güvenilirliğinin ve tarafsızlığının sağlanması için birden fazla sayıda bilgi kaynağı kullanılmalıdır. Arama motorları, sektör dergileri, bilimsel yayınlar, haberler, diğer inşaat şirketlerinin yetkilileri, danışmanlar gibi çok sayıda farklı bilgi kaynağından yararlanabilirsiniz.

Ayrıca, bu adımda kamu kuruluşlarının sıklıkla kullandığı bir yönteme de başvurabilirsiniz. Tespit ettiğiniz yazılım sağlayıcılarına Bilgi Talep Formu - Request for Information (RFI) - gönderebilir, belirli bir tarihten önce bu formu tamamlayarak size göndermelerini isteyebilirsiniz.

5. Shortlist Oluşturun. Shortlist oluşturma devresinde amaç, görüşmelerin başlatılacağı, detaylı incelemelerin ve değerlendirmelerin yapılacağı birkaç yazılımı ve yazılım sağlayıcısını belirlemektir.

Shortlistinize, inşaat sektöründe uzmanlaşmış, değerlendirme kriterlerinize genellikle uygunluk gösteren ve inşaat sektöründe referanslarıyla kendini kanıtlamış yazılımları ve yazılım sağlayıcılarını almalısınız.

Shortlistinize aldığınız yazılım sağlayıcıları ile yapacağınız görüşmeleri bu adımda planlar, görüşmelere kimlerin katılacağı, her görüşmede hangi konulara ağırlık verileceği, shortlistinizdeki sağlayıcılarla kimin kontakt kuracağı gibi konuları bu adımda belirlersiniz.

6. Demolar İzleyin. Shortliste giren yazılımların incelenmesi için bu yazılımların gerçek hayatta nasıl çalıştıklarını yakından incelemelisiniz. Görmediğiniz, incelemediğiniz ve sadece Powerpoint sunumunu dinlediğiniz bir ERP yazılımını tercih etmemelisiniz.

Seçim komiteniz her bir yazılım ile ilgili birden fazla demo izlemelidir.

Demo izlemeye kilit kullanıcılarınızı da dahil etmelisiniz. Böylece şirketiniz için kritik olan bazı detayların gözden kaçmamasını sağlayabilirsiniz. Örneğin, satınalma ve depo yönetimi uygulamaları incelenirken satınalma, lojistik ve depo süreçlerinizde görevli kilit çalışanlarınızı demoya dahil edebilirsiniz.

Yazılım sağlayıcılarını demoya davet etmeden önce hazırlık yapabilir, çeşitli senaryolar ve kritik özellikleri önceden tespit edip demo sırasında yazılım tarafından karşılanıp karşılanmadıklarını tespit edebilirsiniz.

7. Teklifleri Değerlendirin. Shortlistinizdeki ERP yazılımlarının ve yazılım sağlayıcılarının performanslarını önceden oluşturduğunu değerlendirme kriterleri aracılığıyla karşılaştırmalısınız.

Stratejik ve fonksiyonel ihtiyaçlarınızı ne ölçüde karşıladıklarına, uzun vadeli başarılı bir ilişki kurup kuramayacağınıza büyük önem vermelisiniz.

Bu performans değerlendirmesinin yanında en önemli konu, özellikle fiyat değerlendirmesi yapılırken elmalarla armutların kıyaslanmamasıdır. ERP sağlayıcıları fiyatlandırmalarını farklı şekillerde ve karmaşık olarak sunabilir, bu durum sağlıklı fiyat değerlendirmesi yapmanızı zorlaştırabilir.

Her iyi iş insanının katılacağı gibi, en düşük teklifi seçmek değil, şirketiniz için en yüksek değeri yaratarak maliyetini fazlasıyla karşılayacak teklifi seçmek bu adımın temel amacıdır.