İnşaat projelerinizde başarılı olmak için 4 temel kaynağınızı iyi yönetmelisiniz. Bu temel kaynaklar malzemeleriniz, işgücünüz, ekipmanlarınız ve paranız.
Günümüzde birçok inşaat şirketi artan rekabet baskısı nedeniyle kaynaklarını daha verimli kullanma zorunluluğunu üzerinde hissediyor.
Peki, kaynaklarınızın verimliliğini artırmak için neler yapabilirsiniz?
Malzeme
Depolarınızı kontrol altına alabilirsiniz. Birçok inşaat şirketi depolarındaki malzemeleri yeterince iyi takip edememekten şikayetçi. Bu durumu bertaraf etmek için iyi bir depo yönetim süreci oturtabilirsiniz. Hangi deponuzda hangi malzemeden ne kadar miktar var, önümüzdeki dönem hangi şantiyenizde hangi malzemeden ne kadar ihtiyaç olacak takip edebilirsiniz. Bunun için proje planlarınız, malzeme/depo yönetim ve satınalma süreçleriniz tam entegre çalışmalı. Proje planınızdan hareketle hangi tarihte hangi malzemeden ne kadar sahada bulunması gerektiğini görebilir, depolarınızda o tarihte o malzemeden ne kadar olacağını görebilir, o malzemeden ne kadar eksiğiniz kalacağını görebilir, bu eksiği başka şantiyelerinizdeki depolardan mı transfer edeceğinizi veya sipariş mi edeceğinizi belirleyebilir, ne zaman satınalma talebini oluşturmanız gerektiğini, ne zaman teklif toplamanız gerektiğini, en geç ne zaman sipariş etmeniz gerektiğini görebilirsiniz. Böylece gereksiz satın almaların önüne geçebilirsiniz. Bir malzemenin eksikliği yüzünden şantiyenizin durmasını engelleyebilirsiniz.
İşgücü
İhtiyaç duyduğunuz işgücünüzü öngörebilir, yeterli işgücünü şirketinizin içinden veya dışından (taşeronlar aracılığıyla) temin edebilirsiniz. Birçok inşaat şirketi işgücünü verimli kullanamamaktan şikayetçi. Bu durumu bertaraf etmek için işgücü ihtiyaçlarınızı ve işgücü kaynaklarınızı etkili yönetmeye odaklanabilirsiniz. Hangi şantiyenizde hangi tarihte hangi iş için ne kadar işgücü ihtiyacınız olacak, bu işgücünü kendi personelinizle mi yoksa taşeronlarla mı karşılayacaksınız, kendi personelinizle karşılarsanız maliyeti ne olur, taşeronla karşılarsanız maliyeti ne olur, vb. sorularınıza yanıt bulabilirsiniz. Bunun için proje planlarınız, satınalma, taşeron yönetimi, proje yönetimi, insan kaynakları yönetim sistemleriniz tam entegre çalışmalı. Proje planınızdan hareketle işgücü ihtiyaçlarınızı öngörebilir, bu işgücünü ne zaman temin etmeniz gerektiğini görebilir, işgücünüzün dışarıdan temini için hizmet satınalma, taşeron sözleşmesi, taşeron ilerlemeleri, taşeron hakedişi süreçlerinizi entegre işletebilir, işgücünüzün içeriden temini için insan kaynakları sürecinizi yürütebilirsiniz. Proje planınızda revizyonlar olduğunda da otomatikman yeni durumu görebilir ve gerekli adımları hızlıca atabilirsiniz. Böylece işgücü eksikliği yüzünden şantiyenizin durmasını ve projenizin uzamasını engelleyebilirsiniz. Gereksiz işgücü barındırmanın önüne de geçebilirsiniz.
Ekipman
Makina ve ekipmanlarınızı etkili yönetebilirsiniz. Birçok inşaat şirketi makina ve ekipmanlarını verimli kullanamamaktan şikayetçi. Bu durumu bertaraf etmek için makina ekipman kaynaklarınızı etkili yönetmeye odaklanabilirsiniz. Makinalarınızın bakım ve onarım süreçlerini belirli bir düzen altına alarak yönetebilir ve böylece makinalarınızın ihtiyaç duyulduğu zaman sorunsuz çalışmaya hazır hale gelmelerini sağlayabilirsiniz. Hangi şantiyenizden hangi makina ekipmana ne kadar ihtiyaç olacağını öngörebilir, makina ekipmanları nasıl temin edeceğinizi belirleyebilirsiniz. Makinalarınızın bakımlarını planlayarak işlevselliklerini korumalarını ve ihtiyaç duyduğunuzda çalışmalarını sağlayabilirsiniz. Makina ekipmanlarınızın verimliliklerini ve maliyetlerini takip ederek aksaklıkların farkına erkenden varabilirsiniz. Bunun için proje planlarınız, proje yönetiminiz, makina ekipman süreçleriniz, satınalma, depo süreçleriniz tam entegre çalışmalı. Makina puantajlarınız şantiyelerinizde düzenli olarak tutuluyor olmalı. Proje planınızda revizyonlar olduğunda otomatikman yeni durumu görerek makina ekipmanla ilgili kararlarınızı gözden geçirebilmelisiniz. Böylece makina ekipman maliyetlerinizi kontrol altında tutabilir, aynı zamanda ekipman eksikliği yüzünden şantiyelerinizin durmasını ve projelerinizin uzamasını engelleyebilirsiniz.
Para
Projelerinizin en temel ve en önemli kaynaklarından birisi de paranız. İster siz işveren olun, ister herhangi bir kontrat tipiyle işverenden iş alan olun, paranızı çok iyi yönetebilmelisiniz. Birçok inşaat şirketi finansal kaynaklarını yönetememekten ve zaman zaman nakit problemleri yaşamaktan şikayetçi. Bu tehditleri ortadan kaldırmak için finansal kaynaklarınızı ve nakitlerinizi çok iyi yönetmeye odaklanmalısınız. Ne zaman ne kadar nakde ihtiyaç duyacaksınız, ne zaman ne kadar nakit elde edeceksiniz öngörebilmelisiniz. Bütçelerinizi detaylı oluşturabilmeli, harcamalarınızı yakından takip edebilmelisiniz. Çok iyi bir ödeme ve tahsilat sistemine sahip olmalısınız. Bunun için proje planlarınız, proje yönetiminiz, muhasebe ve finansınız, satınalmalarınız, taşeron yönetiminiz, makina ekipman yönetiminiz, ve daha birçok süreciniz tam entegre olmalı. Böylece parasal kaynaklarınıza hakim olabilir, gereksiz ve zamansız ödemelerin önüne geçebilir, nakit sıkışıklığı yüzünden şantiyelerinizin durmasını ve projelerinizin uzamasını engelleyebilirsiniz.